top of page

#heiligehuisjesrotterdam

 • Facebook
 • Instagram

Vrede
en Verzoening

Vrede en Verzoening ©Rubén Dario Kleimeer.jpg

(Foto: Ruben Dario Kleinmeer)

In de kerk ‘Vrede en Verzoening’ in Rotterdam bevinden zich drie monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog:
 

 • Een betonnen zuil, waarop 14 houten kruisen zijn bevestigd. In de betonnen zuil zijn gedeeltelijk kruisen uitgehakt, die daardoor Swastika’s vormen. Een van de kruisen is verguld met bladgoud.
   

 • Een gedenksteen, bij de ingang van de kerk. Op deze steen is een tekst aangebracht. Achter de steen bevindt zich een loden koker met daarin een lijst met namen van Duitse en Nederlandse oorlogsslachtoffers, die door de bewoners zijn verzameld voor het leggen van de steen.
   

 • De glas-in-lood-ramen verbeelden het bombardement van 14 mei 1940. Op het eerste raam is een explosie verbeeld met een vluchtende man en vrouw. In het derde raam is een gekruisigde figuur te zien als symbool voor de dood. In het vierde en het vijfde raam keert het leven weer terug in de vorm van een geboorte.
   

Het gedenkteken herinnert aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en met name aan de slachtoffers van het bombardement van Rotterdam.

Activiteiten in het gebedshuis

Zaterdag 28 mei

rondleiding: met aandacht voor het oorlogsmonument en de glas-in-beton-ramen, inclusief kinderprogramma 'glas-in-lood' olv lokale kunstenaar

bottom of page