top of page

#heiligehuisjesrotterdam

  • Facebook
  • Instagram

Dorpskerk
Hoek van Holland

Dorpskerk voorzijde.JPG

Oorspronkelijk in 1926 gebouwd als Nederlands Hervormde Kerk en nu Protestantse Kerk Hoek van Holland. De kerk is een zgn. interbellumkerk.
 
De kerkgangers uit Hoek van Holland gingen eerst in 's-Gravenzande ter kerke. Maar al spoedig ontstond de behoefte aan een eigen kerk. Op 13 december 1896 kon een houten kerk in gebruik worden genomen, een neogotische kerk met torentje. Na verloop van tijd raakte door storm en regen de kerk in verval, de schade was uiteindelijk zo groot dat de kerk met kabels vastgezet moest worden. Reden voor nieuwbouw. De houten kerk werd daarom in 1926 afgebroken en vervangen door de kerk, die op 8 december 1926 in gebruik werd genomen.

De houten kerk stond aan de Strandweg, ongeveer tegenover de Stationsweg in het duingebied. De kerk stond in het schootsveld van het Fort aan den Hoek van Holland en moest daarom van hout worden gebouwd. In geval van oorlog kon de kerk dan snel verwijderd worden of in brand gestoken, zodat het schootsveld vrij was. In 1926 kwam dus de nieuwe Hervormde kerk in de zogenaamde Nieuwe Hoek. Het oude Hoek van Holland was bij de kerk, maar het dorp is eigenlijk verplaatst.

De kerk heeft in de beide zijgevels prachtige glas-in-loodramen. Aan de oostkant zie je Mozes met de ‘tafelen’ met de Tien geboden. Dit raam werd in 1949 geplaatst en is ontworpen door glazenier Blom uit Rotterdam. Aan de westzijde zie je Johannes de Doper op een raam uit 1988 dat is ontworpen door Ben Aalbers uit Leidschendam. De kerk heeft een leiendak en een koperen torenspits.

Activiteiten in het gebedshuis

Zaterdag 28 mei

markt: 2e hands boekenverkoop thema 'Maritiem' 


lezing: feestelijke opening en lezing 'Kerk-Zijn' 

lezing: 'De geboorte van een dorp' met muziek van Senior String Band

lezing: Historisch Genootschap Hoek van Holland met muziek van Senior String Band

Maandag 30 mei

muziek: open repetitie zangkoor 'Together'


Dinsdag 31 mei

presentatie: De Inloop, met creatieve uitingen, een kunstexpositie en muziek

muziek: Liedjes van Toen, meezingavond met muzikaal duo 'Ijgenweis'

Woensdag 1 juni


muziek: muziekavond met o.a. Westland Brass

Donderdag 2 juni


cabaret: Liedjes-cabaretgezelschap 'Het Draait om Mensen Nietwaar'

Vrijdag 3 juni


muziek: Jeugdorkest RaZ en Oecomenisch koor 'Together'

bottom of page